photo-1510467181625-c419e443bdfa.jpeg

Flaskor och revidering

Kompositflaskor

Kompositflaskan är den populäraste gasolflaskan för hemmet, båten, stugan och till grillen. En fördel är att man kan se gasolnivån, en annan fördel är den låga vikten som är ungefär hälften av motsvarande plåtflaska.

Kompositflaskan är dock olämplig för användning vintertid, då gasol är i flytande form och kräver energi utifrån för att ge gas (komposit är ett isolerande material jämfört med stål som enkelt leder in energi från utsidan, även vid låga utomhustemperaturer). Räkna också med ngt lägre temperatur på grillen jämfört med stålflaskan även sommartid pga kompositens isolerande effekt.

Kompositflaskans förångningskapacitet: 0,3-0,8kg/h (4-10kW)

Läckage?

Många kunder påstår att deras kompositflaskor läcker då det luktar gas runt dem.

Gasol är helt luktfritt, därför tillsätts ett doftämne så att man skall kunna upptäcka läckage. Tyvärr tar sig detta doftämne enkelt igenom kompositmaterialet, därmed är det normalt att en kompositflaska luktar lite "gas", det är dock mycket sällan så att den läcker ut bränsle.

grill-1536x1152.jpeg

Stålflaskor

Aluminiumflaskor

Aluminiumflaskorna är nästan lika lätta som motsvarande kompositflaska i vikt. Aluminium är den optimala gasolflaskan i alla väder och den flaska vi rekommenderar.

 

Då flaskan är tillverkad i aluminium så levererar den lika bra på sommaren som på vintern.

Aluminiumflaska förångningskapacitet: minst ca 1kg/h (12,8kW)

Ännu en stor fördel med denna flaska är att man sparar vikt i till exempel husvagnen eller husbilen, dock är den något högre än kompositflaskan och kan därmed vara svårmonterad/för hög för vissa husbilsmodeller.

Campingflaskor

Flaskor och revidering

Revision och provtryckning av flaskor

När en gasolflaska blir för gammal (10 år) får den ej längre fyllas med gasol utan att först genomgå revision (provtryckning och byte av ventil). Detta för att skydda användaren mot att flaskan ej uppfyller de säkerhetskrav som gäller för användande av tryckkärl.

På en gasolflaska kan märkningen se lite olika ut. En variant är att det står att gasolflaskan är godkänd till ett visst datum. En annan variant är att flaskan är stämplad med exempelvis ”15”. Detta innebär att flaskan genomgick kontroll 2015 och att den är godkänd tio år framåt, dvs tom 2025.

Vi kan köpa tillbaka gamla flaskor av modell aluminium och komposit vid samtidigt köp av ny flaska i de fall vi bedömer att pantflaskan klarar en besiktning. Stålflaskor och skadade aluminium/kompositflaskor ger vi inte betalt för men ombesörjer skrotning av flaskan vid samtidigt köp av ny.